SWIM TIP: SWIM BUDDY, BUDDY SWIM

Bijgewerkt: 22 sep 2020


Zwemmen in het open water doe je nooit alleen. Samen zwemmen is veel gezelliger, veiliger, praktischer én tactischer. Je kan op verschillende manieren heel veel voordeel hebben van samen zwemmen:

1. Veiligheid

2. Mentale comfort/stimulans

3. Slipstream

4. Navigeren


1. VEILIGHEID

In het open water zwemmen heeft gewoon meer risico dan het zwembad. Want je kan niet overal zomaar aan de kant gaan hangen of staan. En er is niet iemand die er voor jouw veiligheid aanwezig is, mocht er wat aan de hand zijn. Maar daar kan je dus wel zelf voor zorgen: zwem nooit alleen maar zwem met je Swimbuddy of Swimbuddies! Mentaal kan het je ook veel meer rust en comfort geven, wetende dat je niet alleen bent in het open water.


HET KAN DE BESTE OVERKOMEN:

· Kramp (zit je 10m uit de kant of zit je midden op een meer op 2,5km afstand?)

· Benauwdheid/astma/ hyperventilatie (kouder water triggert dit extra)

· Onderkoeling (merk je zelf niet)

· Angst/paniek (kan de beste overkomen)

· Longoedeem veroorzaakt door zwemmen (sluipt erin en zal je niet snel herkennen)

· Hartritme stoornis (elke sporter kan dit krijgen, de reactie is vaak angst en dat is funest in open water)

· Vermoeidheid (conditie nog niet goed genoeg voor de afstand, tempo te hoog of door stroming)

En als je dan samen zwemt, let dan ook op elkaar. Stop als de ander stopt met zwemmen, ook al is het om zijn brilletje goed te doen. Want je weet niet wat er aan de hand kan zijn.

En zwem met een zwemboei, want als je dan ergens last van hebt, kan je hierop steunen. Je swimbuddy kan je zelfs hiermee naar de kant slepen als dat nodig is.2. MENTALE COMFORT OF STIMULANS

Met betrekking tot veiligheid kan een buddy je rust geven. Samen zwemmen geeft je comfort want het maakt zwemmen in het open water ook wat makkelijker, want je kan taken verdelen.

En voor sommige is het ook een goede motivatie en stimulans om te gaan zwemmen met iemand. De afspraak met een ander maakt dat je toch gaat, terwijl je zelf misschien niet zo’n zin hebt. En andersom natuurlijk. En hoe groter de groep, hoe leuker en intenser de ervaring!

JE SWIMBUDDY KAN MOOIE STIMULANS ZIJN: - Bij de één is dat: je kan op iemand jagen of optrekken qua tempo

- Bij de ander is het: grenzen van de afstand verleggen

Zo heb ik een swimbuddy die altijd al wat sneller is, maar die start dan op mijn tempo en heel geleidelijk voert hij het tempo op, zonder dat ik het echt doorheb. Dan blijf ik heel lang bij hem zwemmen, totdat het echt te ver boven mijn tempo ligt. Hiermee stimuleert hij mij enorm. Want zonder dat ik er veel moeite voor deed, gaat mijn tempo ophoog. Hij prikkelt mij om uit mijn comfortzone = comforttempo te komen.


DELEN VAN MOOIE ERVARING:

- Een prachtige zwaan die naast je zwemt, misschien wel een dolfijn in buitenlandse wateren

- Mooie planten en vissen die je ziet

- Boten die in de verte ziet of je voorbij varen

- Nest vol kleine watervogels

- De overwinning dat je 6,5km hebt afgelegd

- De battle tegen de natuur, de golven en het onstuimig weer

- Een prachtige sunset


3. SLIPSTREAM

Zwem je met je buddy dan kan je gebruik maken van zijn/haar slipstream. Even profiteren van de ander, even wat rust geven om te herstellen en bij te komen. Afwisselen wie er op kop zwemt (kop over kop) geeft jullie beide de mogelijkheid om er even aan te trekken en harder te zwemmen en daarna weer even te herstellen in de benen van de ander. Op kop zwemmen is en blijft gewoon zwaarder, jij breekt zogezegd het water voor de ander. Heb je al een lange afstand afgelegd, en kan je het tempo niet meer bijhouden door ernaast te blijven zwemmen, duik dan in de benen van de ander, en maak gebruik van die slipstream.

Zwem je met nog meer mensen, dan kan je in een treintje gaan zwemmen en dan heb je nog meer voordeel van de slipstream. Net als met wielrennen; in het peloton hoef je niet zo hard te werken.

Zo kan je vele speelse variaties in je swim brengen, makkelijker dan in je eentje.


4. NAVIGEREN

Ben je in je eentje, dan moet je zelf de route uitstippelen en zelf navigeren. Maar 4 ogen zien meer dan 2 en 10 nog veel meer!


Naast elkaar zwemmen en navigeren: Zwem je naast elkaar dan kan je op elkaar navigeren. Ben je bijvoorbeeld met z’n drieën dan hoeft er maar 1 naar voren te navigeren en de anderen hoeven alleen maar bij ademen opzij te kijken naar de navigator. Adem je liever links, dan ga je rechts van de navigator zwemmen, adem je makkelijker rechts dan ga je links van de navigator zwemmen. Het niet

Je kan afwisselen we er navigeert, dan hoeft de ander niet zo vaak naar voren te kijken en kan even lekker in zijn slag komen. Je kan dan ook nog kop over kop ivm slipstream toevoegen, dus achter elkaar ipv naast elkaar zwemmen, maar dan ligt de uitdaging of je puur op gevoel in de benen van de ander kan blijven liggen! 😉 Heb jij last van een standaard afwijking naar links met zwemmen, en een ander een afwijking naar rechts? Ga dan zo naast elkaar zwemmen dat je met je afwijking naar elkaar toe zou zwemmen. Samen zal je dan veel rechter zwemmen!


Samen zwemmen = samen zien Meer ogen zien ook meer, van de route maar ook van obstakels, en mooie natuur. De andere zwemmer kan :

- je waarschuwen voor boten die aankomen

- je weerhouden van tegen een meerpaal aan te zwemmen 😉

- je wijzen op duikers of andere objecten op de bodem

Zo had ik tijdens een van mijn Zeetrainingen bij Bloemendaal aan Zee een zwemmer (Rieke), die aangaf dat ze dacht iets zwarts in het water te zien. Nadat we met de groep stil bleven liggen en gingen kijken, zagen we dat er een zeehond bij ons kwam buurten! Nou, dat was een geweldige ervaring met z’n allen!

En ook in Ierland zag een swimbuddy dat mijn zwemmen heel veel zeehonden aantrok, voordat ik het zelf doorhad:


Veel plezier en veiligheid in het open water!

Mareille - Swimsensation

OPEN WATER TRAININGEN & ZEETRAININGEN

274 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven