SWIM TIP: MATERIAAL


Voor het open water zwemmen heb je het volgende materiaal nodig, voor veiligheid en comfort. Welke materialen en keuze hierin is aan jouzelf, maar hierbij een opsomming en wat tips.

* Wetsuit

* Zwembril

* Felgekleurde badmuts

* Zwemboei


WETSUIT

In NL hebben we niet de luxe van 29 graden watertemperatuur, dus hebben we vaak een wetsuit aan. Een wetsuit geeft extra drijfvermogen (hoge ligging en comfort) en helpt tegen de kou van het water.

Bedenk voor jezelf wat jouw eisen zijn wat betreft een wetsuit, mocht je een nieuwe aan willen schaffen. Er zijn veel merken die specifiek zwemwetsuits maken, maar vergis je niet met (golf)surf wetsuits. Gladde zwemwetsuits vs stugge ruwe surf wetsuits. Per merk heb je ook nog verschillende modellen van instap t/m pro, maar ook het verschil in open water en triathlon is al een verschil in model. Zelfs borstcrawl en schoolslag wetsuits zijn anders gemaakt. Voor de nieuwere sport Swimrun is nu ook een apart wetsuit gemaakt, waarin men ook kan hardlopen. Ook heb je verschillende lengte modellen van full body (lange mouwen, lange benen), shorty (korte mouwen, korte benen) en sleeveless (full body, zonder mouwen).
* Sport

* Merk / Model / Pasvorm:

- Drijfvermogen

- Dikte

- Lengte

* BudgetLees hier meer tips mbt wetsuit selectie, passen, testen en aankoop: SWIMTIP WETSUIT >>

ZWEMBRIL

Er zijn zwembrilletjes die specifiek voor het open water gemaakt zijn. Dit heeft te maken met comfort. De zwembrillen zijn groter en lopen ronder door, voor meer zicht en minder druk op de oogkas. De zwembrillen hebben een dikkere rubberen rand, voor meer comfort en minder druk op de oogkas. Aangezien de open water zwemmers en triatleten over het algemeen de zwembrillen langer op hebben tov de wedstrijd zwemmers is dit comfort wel wenselijk. Maar mocht jouw kleine zwembril je prima zitten voor langere tijd en afstand, dan lekker doorzwemmen met wat je gewend bent. Pasvorm is het allerbelangrijkste!

verschillende soorten:

- Getinte glazen voor als de zon fel schijnt

- Transparante glazen voor bewolkte dagen.

- Gekleurde glazen voor verschillend kleur water

- Grote glazen om wijder zichtbeeld te hebben

- Met of zonder rubber rand, voor afsluiting en comfort

- Dubbel of enkel elastiek voor beste drukverdeling voor jouw hoofd

- Neusboom van touwtjes of een vaste neusboom

- Breder of smallere neusboomZWEMBOEI


Een zwemboei is steeds vaker verplicht tijdens open water events, wedstrijden en prestatietochten. Een zwemboei voor de zichtbaarheid én veiligheid. De zwemboei is een opgeblazen ballon die je om je middel vast zet en met je meesleept tijdens het zwemmen. De weerstand valt reuze mee, want hij drijft ongeveer boven je benen.


* Zichtbaar: Het boeitje is van veraf al zichtbaar en valt goed op, zeker als er meerdere zwemmers bij elkaar met een boei zwemmen.


* Veiligheid: De zwemboei is opgeblazen en drijft en dus kan jij er even aan blijven hangen. Als je bijvoorbeeld erg moe bent, kramp hebt of angst hebt. Het feit alleen al dat je “Fred”- de zwemboei- altijd bij je hebt, voel je je misschien niet zo alleen en kan je de angst overwinnen, het geeft in ieder geval al een gevoel van veiligheid.


* Praktisch: In de zwemboei zit vaak nog een extra droogvak, waar je jouw waardevolle spullen in kwijt kan (sleutels, telefoon, portemonnee). Maar ook kan je er je slippers, t-shirt of handdoek in kwijt, zodat je waar je ook uit het water komt, direct droge spullen en slippers bij de hand hebt.FELGEKLEURDE BADMUTS


Maak jezelf zichtbaar en doe een felgekleurde badmuts op. Het liefst met een kleur die afsteekt tegen de kleur van je omgeving. In mooi helder blauw zoute water in het buitenland, valt een lichtblauwe badmuts niet op. In ons groene zoet water valt een zwart donkerblauwe of gewoon groene badmuts niet op. Met veel zonlicht valt in elk water een zwarte, maar ook een witte badmuts niet op.

Dus denk na over je kleur badmuts in het open water zodat jij voor anderen beter zichtbaar bent!


Tips: * Fluorkleuren en fel oranje, rood, roze, geel en lichtgroen vallen goed op in het NL water.

* Ook wetsuits met gekleurde armen zijn al beter zichtbaar als je borstcrawl zwemt. Sommige merken hebben daar speciale open water pakken voor, zoals Orca Open water.

Nut: Zichtbaarheid van jou voor andere watersporters als motor-, zeilboten, windsurfers, kiters, suppers en andere zwemmers.Lees hier de Swimtips Veiligheid >>>
Veel plezier en veiligheid in het open water!

Mareille - Swimsensation

104 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

SWIMSENSATION

mail mij:    mareille@swimsensation.nl

bel mij:      + 31 6 50 62 89 69

© 2015 Swimsensation Amsterdam

PARTNERS

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now