SWIM TIP: ADEMEN IN OPEN WATER


De omstandigheden in het open water maken dat we niet altijd even makkelijk in ons ademritme komen dat we gewend zijn. Daarom is het handig om aan beide kanten te kunnen ademen en ook te kunnen wisselen met hoe vaak je ademt.


Daarom sta ik even stil bij wat aspecten van ademen in open water:

1. ademen 1:3 (of 1:4, 1:5 etc.

2. ademen met golfslag1. ADEMEN 1:3

1:3 ademen, dus in ritme links en rechts ademen:

links ademen – slag1 – slag2 – slag3 - rechts ademen.


HOE?

Bij het ademen houdt je je hoofd zo plat mogelijk op het water en kijkt recht opzij, met 1 goggle onder en 1 goggle boven water. Je ademt dan in het kuiltje dat gemaakt wordt dankzij je eigen boeggolf om je hoofd heen.WAAROM IN HET OPEN WATER 1:3?

a) Meer symmetrie en balans in je slag om rechter te kunnen zwemmen

b) Je kan navigeren op beide zijdes tijdens het ademhalen

c) Je hebt de keuze/vaardigheid hebt om op specifieke kant te ademen afhankelijk van de omstandigheden, bv golfslag of wedstrijd


VOORBEELDEN NUT:

- Adem je alleen rechts of alleen links, dan is jouw slag zeer waarschijnlijk asymmetrisch, doordat je bij een ademslag vaak meer roteert dan bij een niet-ademslag. Hierdoor zal je in het open water waarschijnlijk een afwijking hebben naar rechts of links. In het open water heb je geen rechte lijnen onder je die je kan volgen.

- Als jij in een wedstrijd zit, wil jij je concurrenten in de gaten kunnen houden, of die nu links of rechts van je zwemmen.

- Als je langs het strand zwemt en dit is aan je linkerzijde, dan wil je het strand in de gaten kunnen houden, dus moet je links kunnen ademen (en andersom).

- Komen de (hoge) golven van links, dan wil je rechts vrij kunnen ademen in de luwte van je eigen hoofd, hiervoor moet je wel gewend zijn om rechts te kunnen ademen.

- Moet je boeien links en rechts van je ronden, dan is het wel prettig dat je de boei in de gaten kunt houden aan beide zijdes zodat je niet te veel omzwemt.

- Wil jij goed navigeren door een kanaal, zonder te veel voor je te kijken, dan is het handig om te kunnen navigeren op de oever aan beide zijdes


Indien je relaxt kan zwemmen met 1:4 of 1:5 of 1:7 is dit ook prima natuurlijk. Maar ga je snelheid opbouwen, moet je meer ventileren (ademen), om je spieren van voldoende zuurstof te voorzien. Ga je voor een eindsprint, probeer dan zo lang mogelijk je ritme 1:3 vast te houden, maar uiteindelijk kan 1:2 comfortabeler voelen.


Video voorbeeld 1:3 - 1:4 - 1:52. ADEMEN MET GOLFSLAG

HOE?

Golven kunnen een storende factor zijn voor je zicht en je ademhaling. Niemand wil elke keer dat je ademt ook een klots water binnen krijgen en ook niet dat een waterval je zicht belemmert. Daarom wil je van de golfslag af de luwte opzoeken om te ademen. En blijf wel je hoofd plat op het water leggen, met zo min mogelijk weerstand en meeste behoud van je ligging. Zwemmers zijn geneigd om het hoofd meer op te tillen in het open water om zo achter hun hoofd te kunnen schuilen van de golfslag. NIET DOEN! Je ligging en je balans van slag wordt hierdoor geheid slechter.

a. Golfslag van opzij --> ademen aan de andere kant, daar is rust.

b. Golfslag tegen --> adem iets meer naar achter, naar je oksel, daar creëer je een luwte met je hoofd.

c. Golfslag van achter --> blijf opzij ademen, en niet schuin naar voren. Hierdoor zou je je slag en ligging te veel verstoren. Hoe meer je je hoofd optilt hoe meer je benen zakken. Als je blijft zwemmen met je hoofd in het water, dan blijf je een boeggolf creëren en dus ook een kuiltje om in te ademen.

WANNEER?

En kies je moment ook goed uit.

- Heb je kleine kabbelende golfjes, dan is het belangrijk dat je focust op het kuiltje behouden, en dus je hoofd goed plat en ‘1 goggle out- 1 goggle in’ houden.

- Heb je hoge golven, dan heb je de meeste ruimte op de kop van de golf.

- Maar heb je een grote golf die rolt of omklapt (zoals brandingsgolven) dan moet je de rust zoeken net na de kop van de golf of in het dal. Dit is timen en aanvoelen en vergt wat ervaring.

TIP: Het is veel aanvoelen, oefen dit dan ook vaak, met en zonder golven.

1. Geen golven: oefen de beweging/coördinatie. 1:3 of juist heel wisselend ademhalen, zodat je er aan gewend raakt. Wat in je oksel ademen, juist plat opzij. Probeer ook eens overdreven naar schuin naar voren en omhoog te ademen, maar voel dan wat deze beweging doet met je lichaam en je ligging en je slag.

2. Wel golven: Oefen je timing. Speel met je ademhalingsritme en je positie van je hoofd/mond bij ademen. Probeer te voelen wanneer de golf omhoog gaat en omlaag. Probeer het ritme van de golven te voelen, zodat je aan voelt komen wanneer je het beste kan ademen.Veel plezier en veiligheid in het open water!

Mareille - Swimsensation

GA AAN DE SLAG HIERMEE EN DOE MEE MET DE OPEN WATER TRAININGEN

336 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven